Långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor är ett spännande sätt att utforska isar och frusna sjöar under vintermånaderna. Här är en guide som täcker allt du behöver veta om långfärdsskridskor:

 1. Vad är långfärdsskridskor? Långfärdsskridskor är speciellt utformade skridskor för långa turer på is. De har längre skenor än vanliga skridskor, vilket gör det möjligt att ta längre skär och få en effektivare och mer vilsam åkning. Dessa skridskor är också bekvämare än vanliga skridskor, och dina fötter kommer att tacka dig.
 2. Skenlängd och pjäxstorlek Längden på långfärdsskridskorna är vanligtvis ca 4-8 cm längre än pjäxans längd. Detta ger bättre stabilitet och möjlighet att åka längre sträckor. Se till att välja rätt storlek för din pjäxa och anpassa skridskorna därefter.
 3. Utrustning och tillbehör Förutom skridskorna behöver du några andra viktiga saker:
  • Stavar: Använd stavar för att balansera och ge extra kraft vid skärningen.
  • Ryggsäck: En ryggsäck är praktisk för att bära extra kläder, mat och andra nödvändigheter.
  • Isdubbar: För säkerhetsskull bör du alltid ha isdubbar med dig. De kan hjälpa dig att ta dig upp om du skulle gå igenom isen.
  • Fjällskidkängor: Välj varma och vattentäta kängor som passar bra till skridskorna.
 4. Säkerhet och iskunskap Innan du ger dig ut på isen är det viktigt att ha kunskap om isens tjocklek och säkerhet. Håll dig uppdaterad om israpporter och var försiktig när du åker på okända områden. Isen kan vara tunnare nära land och vid strömmar.
 5. Populära märken och varumärken Det finns flera kvalitetsmärken som erbjuder långfärdsskridskor. Några av de populära varumärkena inkluderar Nordic GripLundhagsAlpina, och Edea,

Långfärdsskridskor topplista

Här kommer Fritidsklader24 topplista på långfärdsskridskomodeller tillsammans med deras egenskaper:

 1. Viking Silver: Viking Silver är en populär modell som är känd för sin hållbarhet och stabilitet. Den har en stark stövel och passar bra för långfärdsskridskoåkning på olika isförhållanden.
 2. Zandstra 1292: Zandstra 1292 är en annan favorit bland långfärdsskridskoentusiaster. Den har en bekväm passform och är lätt att justera. Dessutom har den en slitstark stålklubba som ger bra glid.
 3. Nordic Skater NS100: Nordic Skater NS100 är en lätt skridsko som är idealisk för långfärdsskridskoåkning. Den har en flexibel stövel och en lång, smal stålklubba för optimal prestanda.
 4. Fischer E99 Crown: Fischer E99 Crown är en klassisk modell som fungerar bra på varierande is. Den har en vaxfri beläggning (Crown) som ger bra fäste och glid.
 5. Bauer Supreme S25: Även om Bauer normalt sett är känt för ishockeyskridskor, har deras Supreme S25-modell också blivit populär bland långfärdsskridskoåkare. Den har en bekväm passform och en slitstark konstruktion.