Jaktkläder

Jakt- och fritidskläder för den aktive

Som jaktfantast och friluftsentusiast är det viktigt att ha rätt kläder för att kunna njuta av aktiviteten fullt ut. Oavsett om det är höstjakt eller en vandringstur i skogen så är kläderna en viktig del av upplevelsen. Här är några tips på vad man ska tänka på när man ska köpa fritidskläder som går att ha till jakt.

Funktionella material

Materialvalet är en av de viktigaste faktorerna när det kommer till jakt- och fritidskläder. Man vill ha kläder som andas, torkar snabbt och som är tåliga nog för att stå emot påfrestningar i naturen. Exempel på populära material är Gore-Tex, som är vind- och vattentätt samtidigt som det släpper ut fukt, och fleece, som är mjukt och varmt samtidigt som det transporterar bort fukt.

Anpassa efter aktiviteten

Beroende på vilken typ av aktivitet man ska utöva så kan det krävas olika typer av kläder. Vid höstjakt är det viktigt med varma och tåliga kläder som tål regn och blåst. Vid vandringsturer i bergen behöver man istället lätta och bekväma kläder som ger bra rörelsefrihet och andas väl.

Tänk på säkerheten

Säkerhet är en viktig faktor när man är ute i naturen. Förutom att använda reflexer och annan utrustning så är det också viktigt att kläderna är synliga. Det finns jakt- och fritidskläder som är utrustade med säkerhetsfärger och reflexer för att öka synligheten. Att gå en jaktkurs och ta jägarexamen är ju såklart en förutsättning för att komma igång och man bygger där andra kontakter som också är intresserad av seriös jakt. Tiden när man tog en whisky under jaktpasset är långt förbi och det är därför inte förvånansvärt att många jägare även är framgångsrika inom sitt yrkesliv.

Stil och design

Sist men inte minst är det också viktigt att känna sig bekväm och snygg i sina kläder. Det finns en stor variation av jakt- och fritidskläder med olika stilar och designs för att passa alla smaker och preferenser. Man kan välja mellan traditionella jaktkläder med camouflagemönster eller moderna fritidskläder med en mer urban look.

Bästa jaktkläderna

  1. Härkila Pro Hunter X: Härkila är känt för att göra högkvalitativa jaktkläder, och Pro Hunter X är inget undantag. Dessa kläder är vattentäta, vindtäta och har förstärkningar på utsatta områden, vilket gör dem till en utmärkt investering för seriösa jägare.
  2. Fjällräven Keb Eco-Shell: Dessa miljövänliga jaktkläder från Fjällräven är tillverkade av återvunnet material och är vattentäta, samtidigt som de andas. Keb Eco-Shell är perfekt för den som vill ha högkvalitativa kläder som också tar hänsyn till miljön.
  3. Swedteam Axton-serien: Swedteam är en annan känd tillverkare av jaktkläder, och Axton-serien är en av deras mest populära. Dessa kläder är lätta, tysta och har bra andningsförmåga, vilket gör dem bekväma att bära under längre perioder.
  4. Deerhunter Muflon-serien: Deerhunter är en annan välkänd tillverkare av jaktkläder, och Muflon-serien är deras flaggskeppsprodukt. Dessa kläder är vattentäta och vindtäta, samtidigt som de har utmärkt isolering för att hålla dig varm under kalla jaktdagar.
  5. Pinewood Caribou TC Extreme: Pinewood är en svensk tillverkare av jaktkläder som har ett gott rykte för att göra högkvalitativa kläder till överkomliga priser. Caribou TC Extreme är en av deras mest populära modeller, och är vattentät och vindtät samtidigt som den har utmärkt andningsförmåga.

Det finns många andra fantastiska jaktkläder på marknaden, men dessa är några av de allra bästa. Vilka kläder som passar dig bäst beror på dina behov och preferenser, så se till att undersöka olika modeller och välja något som passar dig och din jaktstil.

Slutsats

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att man inte behöver kompromissa på kvaliteten för att få snygga och funktionella kläder. Med rätt kunskap och val kan man hitta jakt- och fritidskläder som både ser bra ut och uppfyller de krav som ställs i naturen.